Лев инс заведе иск срещу за 1 милион лева. Той много

...
Лев инс заведе иск срещу за 1 милион лева. Той много
Коментари Харесай

С какво Mediapool ядоса Лев инс: Стояна Георгива пред ДВ

" Лев инс "  заведе иск против за 1 милион лв.. Той доста припомня за така наречен SLAPP каузи, с които разнообразни политици, олигарси и предприемачи целят да запушат устите на публицисти и деятели. Колко рисково е това?

Стояна Георгиева: Когато размахаш такава сума против една дребна редакция, сума, която надвишава в пъти приходите, е ясно, че обричаш това издание на закриване. Според мен това е предизвестие към всички останали и изключително към по-големите медии, които имат достъп до доста по-широка публика, да си вършат сметката. Нямам пояснение по какъв начин и за какво са решили да заведат едно такова дело, то се вписва във всички характерности на SLAPP делата или " делата плесници ". 

Успяхте ли да си обясните с какво толкоз сте ядосали " Лев инс "? И то с.

Стояна Георгиева: Дълбоко необяснимо и смущаващо е. Обвиненията още от първия ден - когато нашата журналистка изпрати въпроси и ни дадоха отговор, че те са " тенденциозни "  и " ще си получи отговорите в съда ", бяха много объркващи. Нямам визия. За мен тяхното предпочитание е да се запуши устата на всеки, който си разрешава да даде публичност на проблем, който в действителност е обществено прочут от много години. 

Не за първи път ставате жертва на сходни офанзиви, само че този път сумата в желае е фрапираща. По-трудно ли става да отстоявате една самостоятелна медия в България и пораства ли натискът от бизнеса и политиците?

Стояна Георгиева: По-трудно става. Първо, в България характерностите на пазара и на медийната среда са такива, че не дават опция за обикновено финансиране на самостоятелните медии. Особено когато те са независими и са по-малки издания, а не част от огромен тръст или медийна група. Доста е затормозяващо. Говори се обществено на тази тематика, само че виждате, че това няма никакво значение. Защото сме очевидци, че се завежда сходно дело. 

Подобни каузи и напън неизбежно водят до автоцензура. Ако използване на SLAPP каузи стане всеобщо в България, то може да унищожи напълно самостоятелните и сериозни издания. В този подтекст: страната и обществото какво могат да създадат, с цел да предотвратят това?

Стояна Георгиева: В Европейската комисия се преглежда законодателство за " делата плесници ", с цел да се предотвратяват сходни искове. Несъмнено би трябвало и всяко демократично общество да създаде своя имунна система. В България би трябвало да има един доста по-широк спор, в който да бъдат включени и обществената, и корпоративната власт. Убедена съм, че има бизнеси в България, които имат вяра, че би трябвало да има конкурентна, почтена и справедлива среда. Всичко останало, в това число тази офанзива против Mediapool, е част от едни други способи, които изкривяват цялата среда. 

В този случай медията си е свършила работата - потърсила е истината по въпрос, който е от важен публичен интерес, позовала се е на формален обществен източник, какъвто е изпълнителната власт, подходила е професионално и е потърсила мнението на другата страна, в тази ситуация - на застрахователната компания. При това състояние да си позволиш сходна офанзива значи, че задачата не е да се запуши устата на един публицист или една медия, а на цялата публицистика в България. За мен това е голям риск в цялата страна да не може да се води обществена полемика по значими и полемични въпроси, които са от интерес за цялото общество. 

На чия поддръжка разчитате и какво Ви дава сили да продължавате?

Стояна Георгиева: Благодаря на незабавната реакция на " Асоциацията на европейските публицисти "  (АЕЖ), на " Репортери без граници ". Тепърва ще бъдат уведомявани и други организации, чакаме тяхната реакция, както и адресиране на казуса до европейски и национални институции. Благодаря и за поддръжката на всички сътрудници в България, на всички медии. С АЕЖ обсъждаме предприемането на спомагателни стъпки, като да вземем за пример да обявим сметка, по която да постъпват дарения, с цел да можем да си покрием правосъдните разходи по това дело, а в случай че се съберат повече пари - да се даде началото на един фонд в България точно за такива SLAPP каузи в поддръжка на публицисти и медии, които са атакувани. 

Част от читателите ще си кажат " Защо да се занимаваме с този случай? Съдът ще реши ". Защо е значимо да се реагира остро и незабавно?

Стояна Георгиева: Защото е доста съществено. Не става дума за това да бъде стъпкана една медия. Става дума, че опасността е да бъде стъпкана публицистиката. И това в действителност е доста ужасно. 

***

Стояна Георгиева е основен редактор на Mediapool. На 8 март медията заяви, че застрахователната компания " Лев инс " е завела иск в Софийския градски съд против изданието за 1 милион лв. с претекст, че се е почувствала наранена от информативен материал, оповестен на 27 септември 2022 година

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР